Antalya Digital Pazarlama
Antalya Digital Pazarlama
Ürün veya hizmetlerin, elektronik ortamda cihaz veya internet kullanılarak tanıtılmasına denmektedir. Ürün veya hizmetlerin tanıtılması için, masaüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, diğer digital ortam ve platformlar gibi internet ve çevrimiçi tabanlı digital teknolojilerini kullanır. 1990'lar ve 2000'lerde gelişim, marka ve işletmelerin pazarlama için teknolojiyi kullanma şeklini değiştirdi.
Digital platformlar bu sayede, pazarlama, planlama ve günlük hayata daha fazla dahil oldu. Sosyal medya pazarlama, elektronik ticaret pazarlaması, içerik pazarlama, etkileyici pazarlama, arama motoru optimizasyonu ve arama motoru pazarlama gibi kombinasyonlar fazlaca yaygınlaştı. Diğer yandan, e-mail pazarlama, sosyal medya optimizasyonu, e-kitaplar, optik diskler, digital görüntülü reklamıcılık ve oyunlar sıradan bir hale geldi. İnternet dışındaki kanallara yapılan uzantılar, digital pazarlamayı çevrimiçi pazarlamadan ayırdı.
Digital Pazarlama Nedir?
Digital pazarlama günümüzde ilk olarak, 1990'lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Digital çağ, internetin gelişi ve Web 1.0 platformunun başlamasıyla gelişmiştir. Web 1.0, kullanıcıların istedikleri bilgileri bulmalarına izin vermiştir fakat, bu bilgileri web üzerinden kullanmalarına ve paylaşmalarına yasak getirmiştir. İlk tıklanabilir Benner, 1993 yılında yayıncılık tarihine başlamıştır. Bu yayıncılık, pazarlamanın digital çağa gelişimini sağlamıştır.
1994 yılı itibarı ile, yeni teknolojilerin digital pazarlamaya girdiği görülmüştür. Yahoo aynı yılda kurulmuştur. Böylece şirketlerin web siteleri daha yüksek arama motoru sıralamasını optimize etmede değişikliklere yol açmıştır. Diğer yandan çeşitli arama motorları'da piyasaya sürülmüştür. Bunlar, Hotbot, LookSmart ve Alexa'dır. Google ise 1998 yılında doğmuştur. Microsoft, Msn arama motorunu piyasaya sürmüş Yahoo web aramasını pazara getirmiştir. İki yıl sonra ise, tüm küçük arama motorları piyasadan kaldırılmıştır.
Digital pazarlama en büyük artışını, 2006 yılında 6.4 milyara ulaştığında görmüştür. Bu durum pazarlamanın digitalleşmeye geçmesinin en büyük kanıtıdır. Daha sonra ortaya çıkan sosyal medya platformları ise, Myspace, Facebook, Linkedın, İnstagram vs dir. Böylece kitlesel pazarlama kişisel pazarlamaya doğru bir dönüşüm sağlamıştır. Bu noktoda çevrimiçi platformların oluşması, internetin ve teknolojinin gelişmesiylede, geleneksel yöntemlerden digitale doğru evrim göstermiştir.
Dijital Pazarlamada Dikkat Edilmesi Gereken Yerler
Digital dünyada, sosyal ağların ve teknolojinin hızlı büyümesi ile işletmelerin müşterileri ilede etkileşim kurma biçimlerinde önemli değişiklikler olmuştur. İnternet çağı ve digital ortam, tüketici edinme ve elde tutma stratejilerinin kritik bir bileşeni haline gelmiştir. Tüm bu pazarlama faliyetlerine digital pazarlama adı verilir. Ayrıca, ürün ve hizmet pazarlaması, digital pazarlama ve reklam faliyetlerinde büyük rol oynar. SEO gibi diğer çevrimiçi araçları kullanır. Bu araçlar, gazete, dergi reklamları, geleneksel pazarlam, sosyal ağlar, web siteleri, çevrimiçi reklamcılık, e-posta pazarlaması, kısa mesajlar, içerik pazarlama, video pazarlama ve satış ortaklığı pazarlaması gibi araçlardır.
Pazarlama maliyeti, işletmelerin önem verdiği bir bütçenin parçasıdır. Geleneksel pazarlamada reklam türleri nedeniyle bir miktar malzemeye ihtiyaç duyulur. Malesef bu durum geleneksel pazarlamanın daha maliyetli olmasına neden olmuştur. Digital pazarlamada, potansiyel müşterilere reklam vermek için çevrimiçi platformlar kullanılır. Bu siteleri kullanmak ücretsiz olduğu için digital pazarlama, geleneksel pazarlamadan daha az maliyetli olur. Burada hedef kitlenin önemi devreye girmektedir. Yerel kitleye ulaşmak için, basılı yayın organlarını kullanmak önemli bir faktördür. Yaşlı kitle söz konusu olduğundaysa, geleneksel pazarlamayı kullanmak daha etkili olacaktır.
Gazete ve radyo reklamlarını kullanmak yaşlı kesimi daha çok etkiler. Pazarlama araçları zor olduğu için tek yönlü bir iletişim içerir. Tüketiciler ile samimi bir etkileşimin önüne geçmesini sağlar. Web siteleri ve sosyal medyayı kullanmaktan kaynaklı fiziksel varlık zorunlu değildir. Böylece hızlı bir şekilde tüketiciye ulaşılmasını sağlar. Ayrıca müşteriyi etkileyen çift yönlü iletişim digital pazarlamayı daha kolay sağlar.